Groendaken & daktuinen

“Laten we massaal

werken aan een groen

en milieubewust bestaan.”

Onze ruimte wordt schaarser door de sterke populatiegroei. Voornamelijk de natuur moet hiervoor inboeten. Veel groen verdwijnt in de steden, hoewel groen net het klimaat helpt te verbeteren. Dit kunnen we tegengaan door toch zoveel mogelijk groen te voorzien. Het goede nieuws? Ook u kan helpen! Heeft u al gedacht aan een groendak? Dit is al een deel van de oplossing omdat groen geïntegreerd wordt in de woon- en werkomgeving. De grotere steden engageren zich steeds meer om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan door meer groen te voorzien en verharding met steen te minimaliseren.

DW ROOF PANEL
DW ROOF PANEL

DW ROOF ontwikkelde het unieke DW ROOF panel om de opname en afgifte van water aan uw groendak of daktuin optimaal te reguleren.

SOORTEN
SOORTEN

Er bestaan verschillende soorten groendaken, aangepast aan uw behoefte: extensieve, semi-intensieve en intensieve groendaken.

DW ROOF PANEL

DW ROOF specialiseert zich in de aanleg van groendaken en daktuinen. Op basis van onze expertise en ervaring ontwikkelden wij het DW ROOF panel. Dit is een hoogwaardig polystyreen paneel met een uitzonderlijke inhoud van 33,5 liter.

HOE WERKT HET?

Bij regen vangt het DW Roof panel het water op. Bij droogte verdampt het water uit het paneel. De waterdamp slaat neer op het filterdoek zodat het wordt geabsorbeerd. Het filterdoek verdeelt het water gelijkmatig over de oppervlakte zodat het substraat het water kan opnemen volgens de behoefte van de planten.

doorsnede-dakopbouw_green

SOORTEN

EEN GROENDAK IS EEN PLAT OF HELLEND DAK DAT BEGROEID IS MET PRACHTIGE TRAAG GROEIENDE PLANTEN. HIERVOOR GEBRUIKEN WE SEDUM, KRUIDEN EN GRASSEN. EEN DAKTUIN KAN OP EEN PLAT DAK GEREALISEERD WORDEN MET EEN MEER INTENSIEVE BEGROEIING ZOALS STRUIKEN EN BOMEN. OOK WANDELPADEN EN VERLICHTING ZIJN MOGELIJK. OOK EEN DAKMOESTUIN IS MOGELIJK.

Extensieve groendaken

Dit is de meest voorkomende vorm van groendaken. Ze worden ook wel natuurlijke daken genoemd vanwege de lage begroeiing.  Een extensief groendak heeft een eenvoudige opbouw. U mag dit soort dak niet frequent betreden. De vegetatie ontwikkelt zich in een substraat met een dikte variërend van 2 tot 8 cm. De planten kenmerken zich door hun trage groei met een hoge weerstand tegen warmte en vocht. Door de eenvoudige opbouw schommelt het gewicht tussen de 30 en de 100 kg per vierkante meter. Dit laat toe dat een extensieve begroeing op elk bestaand dak een toepassing vindt. Een duurzame toepassing voor zowel renovatie als nieuwbouw. Bij gebruik van de aangepaste materialen passen wij een extensieve begroening toe zowel op een plat als een hellend dak tot 45°.

Onderhoud: Een extensief groendak vraagt nauwelijks onderhoud. Maaien of snoeien is niet nodig. De vegetatie bestaat immers uit mossen, vetplanten en aromatische planten. De natuur kan zijn gang gaan. Na een landurige periode van droogte is een sproeibeurt wel aangewezen. Wij adviseren het groendak één- of tweemaal per jaar te bemesten.

Licht- of semi-intensieve groendaken

Deze soort groendaken zijn een overgang tussen een extensief groendak en een intensief groendak. De vegetatie is hier beperkt en kan vergeleken worden met een kruidenrijk grasland. De eisen liggen laag qua onderhoud, waterhuishouding, substraat, … Het dak blijft toegankelijk.

Onderhoud: een relatief beperkt onderhoud is nodig.

Intensieve groendaken

Intensieve groendaken kunnen in zekere zin vergeleken worden met tuinen op de grond. Gazon, planten, struiken en bomen zijn mogelijke begroeiingsvormen. Intensieve groendaken combineren wij met wandelpaden, waterpartijen en sfeerverlichting. De dikte van het substraat is afhankelijk van de beplanting. De juiste plantenkeuze is zeer belangrijk. Net als in uw tuin zijn de factoren van omgeving, zon en wind zeer belangrijk.

Onderhoud: Door de intensieve beplanting is dit groendak te vergelijken met een gewone tuin. Het vergt doorgaans ook hetzelfde onderhoudsniveau.

TIP: Het is geen goed idee om een groendak op een ondergrond te plaatsen die aan vervanging of herstelling toe is. Het dak dient te beschikken over voldoende draagkracht en moet volledig waterdicht zijn. Indien u hierover twijfelt, kan u ons contacteren voor advies.